develop your own website

NIEUWS SPOT! #kerst 2019

het boeiende clubblad van De Spotvogels

En daar is ie dan, de kersteditie!
Veel weetjes, successen, prestaties en we kijken terug op enkele acitviteiten van de laatste maanden. . In deze editie ook een speciale bijdrage van Marja Kluivers en Badminton Nederland over de geschiedenis van Badminton. Veel leesplezier!

Highlights in NIEUWS SPOT!

spotweetjes

Weten jullie dat...
  • De samenwerking met BC Shuttlewoude wederom met een jaar is verlengd?
  • Dit seizoen zich al 9 nieuwe jeugdleden hebben aangemeld voor een kennismaking? 
  • Dit seizoen zich al 9 nieuwe seniorleden hebben aangemeld voor een kennismaking?  
  • Het vorige seizoen succesvol is afgesloten met een positief saldo?
  • Maar liefst 3 jeugdteams met de voorjaarscompetitie meedoen?
  • We dit jaar voor het eerst met de senioren voorjaarscompetitie van RCZ mee willen doen?
  • BC De Spotvogels 45 jaar bestaat op 12 maart 2020?

calvin sportman van het jaar

Mobirise

Afgelopen vrijdag 29 november 2019 vond het 25e Leiderdorps Sportgala plaats waar de jaarlijkse sporttitels werden vergeven. Calvin van Stenus werd dit jaar uitgeroepen tot sportman van het jaar 2019! Een terechte waardering voor de resultaten die hij de afgelopen jaren heeft behaald. Resultaten als winnaar van de Junor Masterclub, zilver bij Regio Kampioenschappen van Regio Zuid-West in de categorie 4, drie keer Jeugdkampioen Regio Zuid-West van de Badminton Nederland zowel in de Single, in de Dubbel en in de Mix.

Naast clubkampioen in 2018 zet Calvin zich in bij de ondersteuning van de trainingen van de leden van BC De Spotvogels. Al met al een geweldig succes en een terechte erkenning. Gefeliciteerd Calvin!

introductie training 09/19

Mobirise

Na de zomervakantie hebben we de kranten opgezocht met een melding dat we stonden te popelen om weer te starten met ons nieuwe seizoen en dat deur open staat voor nieuwe leden.
Dat heeft geresulteerd in 9 proefleden bij de senioren en 9 bij de junioren. De aanmelding van de jeugd ging dermate hard dat we een tijdelijke ledenstop hebben moeten invoeren. Dankzij de spontane aanmelding van enkele jeugdbegeleiders en de steun van John Wallaard (hulde en dank!) is het gelukt de kinderen op een goede manier op te vangen en te begeleiden. Ook bij de senioren is John Wallaard wederom de trainer van de proefleden.
Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat 7 senioren en 9 junioren lid zijn geworden van onze leuke vereniging.
Door het krantenbericht hebben we ook bereikt dat we de inwoners van Leiderdorp opnieuw hebben laten weten van ons bestaan. Volgend jaar doen we het gewoon weer.
Met dank aan alle vrijwilligers die hierbij hebben geholpen, kunnen we met een heerlijk gevoel de Kerstdagen tegemoet zien. 

ALV

Mobirise

Maandag 7 oktober is de Algemene Ledenvergadering gehouden. Tijdens de ledenvergadering is de jaarrekening van het seizoen 2018/2019 aangeboden. Ondanks de minder goede verwachting door de BTW-verhoging en de verhoging van de zaalhuur hebben we het seizoen afgesloten met een positief saldo. Met dank aan de penningmeester Petra en de kascommissie heeft de Algemene Ledenvergadering het bestuur décharge verleend voor het gevoerde beleid.
Ook is aan de orde geweest dat Badminton Nederland het plan heeft om de contributiestructuur aan te passen. Deze nieuwe voorgestelde structuur pakt voor BC De Spotvogels niet zo positief uit. Om een stevigere positie in te kunnen nemen binnen de Bond, waardoor we ons beter kunnen laten horen, hebben we onze voorzitter George-Jan le Roy voorgedragen als kiesman. Uit hoofde van deze functie heeft hij nu stemrecht tijdens de Bondsvergadering van februari 2020 en hij zal daar wederom het standpunt van BC De Spotvogels naar voren brengen. 

competitie

In de najaarscompetitie spelen we natuurlijk weer met ons mixteam (Tessa, Hilde, Nienke, Lieke, Martin, Pepijn, Albert en David) en dit jaar spelen ze in de 9e klasse. Eindelijk hebben ze echt weerstand en er worden leuke partijen gespeeld. De stand per december 2019 is dat zij 2e/3e plaats innemen. Alle thuiswedstrijden worden op zondagmorgen gespeeld. Kom gerust een keer kijken, check voor de data de kalender op de website. 

halloween toernooi

Mobirise

Woensdag 30 oktober werd voor de tweede keer het Halloween Badmintontoernooi gespeeld. Niet alleen leden maar ook proefleden en introducés verschenen in een afschrikwekkend outfit. Deelnemers aan het toernooi was gevraagd in gepaste, uitbundige, Halloween outfit te verschijnen en te komen spelen en daar is gehoor aan gegeven! Er was ook gelegenheid om je door Nienke te laten schminken.
De Evenementencommissie had de zaal weer mooi versierd. Natuurlijk waren er ook lekkere, griezelige versnaperingen aanwezig. Er was ook gelegenheid om je door Nienke te laten schminken.

De Evenementencommissie had de zaal weer mooi versierd. Natuurlijk waren er ook lekkere, griezelige versnaperingen aanwezig. Leuk was dat iedereen weer erg zijn best had gedaan om er zo griezelig mogelijk uit te zien. Zo stonden op de baan Darth Vader, een wandelend skelet, een heks, zombies, een ontsnapte gevangene en nog en aantal engerds te spelen.Ondanks dat de kostuums soms wat lastig waren om in te sporten, hield iedereen het vol. Dit leidde vaak tot veel gelach en hilariteit.

Mobirise


Maar natuurlijk werd er ook serieus badminton gespeeld. Twee dames streden uiteindelijk om het kampioenschap. Ondanks een goed presteren van Lee, ging winnares Lorena er met de prijs van door. Natuurlijk was deze prijs in Halloweenstijl. Er werd ook een prijs uitgeloofd voor de engste griezel. Deze ging naar Max (Maruja). Doorslaggevend was de schmink die door haar zelf super gaaf was aangebracht.
(Auteur:Marja Kluivers) 

nieuwe leden

Mobirise

Wij verwelkomen de volgende nieuwe leden
Bij de jeugd 
Luuk, Pranav, Anushna, Agrima, Asmi, Sia, Rein, Anna en Jelte 

Bij de senioren 
Susan, Oscar, Sandeep, Ajay, Bubhan en Suzanne en Ananda Ramanan.
 
Welkom allemaal en we hopen dat je het naar je zin hebt bij onze gezellige vereniging! 

ziekenboeg

Mobirise

Ernst is nog steeds herstellende van een vervelende nekblessure. Ook onze secretaris Irma is geblesseerd aan de knie. We wensen hun sterkte en hopen dat zij weer helemaal de oude gaan worden en spoedig weer een shuttle komen slaan.

badminton: de geschiedenis

Mobirise

Waar komt ons leuke spelletje toch vandaan?
Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton omdat daar het spel POONA werd beoefend. Waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona, die ongeveer 50 km van Bombay ligt. Engelse officieren introduceerden het spel, waarmee zij in India kennis maakten, in Engeland en omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. De naam van dat landgoed was Badminton en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. Uit oude schilderijen staat vast dat men het spel toch ook in Europa al kende en vermoedelijk werd het onder verschillende namen beoefend. 

Mobirise

Ken Davidson, een bekende Amerikaanse badmintonautoriteit, die zich in de geschiedenis van het badminton heeft verdiept, kwam tot de ontdekking dat het spel al in de 12e eeuw in Engeland werd gespeeld. Ook in Frankrijk kende men het spel 'Jeu de longue plume' al in de middeleeuwen. Er bestaat een schilderij uit de 17e eeuw van Adam Menyoki waaruit blijkt dat het spel met een kleine racket en een soort shuttle werd gespeeld. Die shuttle stond vroeger bekend als pluimbal. Een goed Nederlands woord voor badminton zou dus 'pluimbal' zijn.
In 1877 verschenen er spelregels in boekvorm van de hand van kolonel H.O. Selby in Karachi (India). Ondanks het feit dat er nu spelregels bestonden werd het spel toch op uiteenlopende wijzen beoefend. In sommige streken werd het spel door twee personen gespeeld, die de shuttle heen en weer sloegen en verplicht waren op dezelfde plaats te blijven staan. Elders speelde men het met drie of vijf man aan elke kant van het net. Zelfs rond 1910 was dit nog het geval.

Mobirise

Sindsdien zijn de spelregels herhaaldelijk gewijzigd en aangepast, vooral nadat het badminton zich ontwikkelde tot een specifieke zaalsport. Het speelveld zoals wij dat kennen, heeft niet de oorspronkelijke vorm. In de tijd dat het badminton in Europa, of liever in Engeland, opgang begon te maken, kende men nog geen sporthallen. Wel had men in de kringen waar het badminton beoefend werd de beschikking over grote landhuizen met zalen van 'kamers-en-suite'. Alleen had het veld dan, als gevolg van de suitedeuren en mogelijk kasten aan weerszijden, de vorm van een zandloper.
(Met dank aan Marja & Badminton Nederland)
Heb jij ook een leuk artikel om te delen over Badminton? Stuur hem in! 

sinterklaas

Mobirise

Zondag 1 december was het weer tijd voor het jaarlijkse Sinterklaas Spelletjes Toernooi voor onze jeugd.
Dit keer was de plaats van actie in Sporthal de Does. Omdat niet alle kinderen er waren is er een aantal ouders gevraagd om mee te doen en zo werden alle plaatsen toch gevuld.
Op 8 velden konden verschillende badmintonspelletjes worden gedaan. Zo was er het ‘blinde veld’ waar je je tegenstander niet kon zien. Ook werd er zittend op een stoel gespeeld waarbij na elk gescoord punt van stoel moest worden gewisseld. Het programma was druk en enigszins chaotisch maar iedereen heeft er plezier in gehad. Vanwege tijdgebrek moesten de winnaars nog een week op hun prijs wachten maar er was voor alle kinderen na afloop in ieder geval een chocoladeletter om mee naar huis te nemen.
In elke klasse werden 3 prijzen uitgereikt en de 1e prijzen zijn gewonnen door Brechtje, Sakthivel en Sunny, de 2e prijzen gingen naar Onne, Amy en Matthijs en de 3e prijzen waren voor Jasper, Sven en Anna.
Klik hier voor de filmpjes van het toernooi.

oliebollen bij shuttlewoude

Mobirise


Omdat wij dit jaar wederom geen speelavond tussen de Kerst en Oud en Nieuw hebben, wordt het Oliebollentoernooi bij BC Shuttlewoude gehouden. De datum is 27 december en er wordt gespeeld in de Klaverhal in Zoeterwoude. Komt allen!

nieuwjaar bij de spotvogels

Mobirise


Woensdag 8 januari 2020 organiseren wij het nieuwjaarstoernooi. Een goede manier om alle koolhydraten en calorieën er weer af te spelen. Na afloop drinken we met elkaar nog gezellig een borrel. Ook hier geldt: hoe meer zielen hoe meer vreugd. 

winkelhof manifestatie

Mobirise

Na vier (!) afleveringen van de badminton manifestatie in de Winkelhof is tot onze spijt hieraan een einde gekomen.
Het was al bijna traditie dat we op het plein in de Winkelhof voor Sport2000 elk jaar een manifestatie organiseren. Het heeft ons al die jaren heel veel opgeleverd. Naast bekendheid bij het Leiderdorps winkelend publiek hebben ook vele leden zich via die manifestatie aangemeld om tenminste een proefperiode van 6 weken te spelen. Enkele ervan zijn nog steeds lid.
Door de herindeling van het plein naar een heel mooie speelruimte voor de jeugd met een glijbaan, klimrek en meer, is het voor ons echter niet meer mogelijk daar gebruik van te maken. Alle speeltoestellen staan met bouten vast in de grond en ook de ondergrond is nagelvast op de oude houtenvloer vastgezet.
We hebben nog gezocht naar een alternatieve plek in de Winkelhof samen met Paul (Sport2000) maar die hebben we niet gevonden. We zijn nog steeds op zoek naar een geschikt alternatief. Mocht iemand van onze leden een goed idee hebben, schroom niet dit te melden aan het bestuur of de evenementencommissie.

de bloemerd rookvrij

Mobirise

BVL heeft in overleg met De Spotvogels en Leython-DC het initiatief genomen om samen met RCL, Sportfondsen Leiderdorp en de Gemeente, een rookvrije zone aan te duiden in het hele gebied voor de bar-ingang van sporthal De Bloemerd en tussen de buitenste hekken van RCL en de (scholen-)ingang van de sporthal. We willen immers allemaal een kindvriendelijk en gezond sportklimaat stimuleren en onze jeugd en overige bezoekers niet confronteren met rokers en weggeworpen peuken. Op die manier dienen we niet alleen
onze sporters, maar ook een breed-maatschappelijk belang.
Onze rookvrije zone wordt gemarkeerd door een blauwe belijning op de
bestrating voor en tussen de hal en RCL. Sociale controle staat centraal in dit project: spreek mensen aan die toch roken en wijs ze op de rookvrije zone waarin ze zich op dat moment bevinden. Zodat we met z'n allen - inderdaad - een schoner en beter
sportklimaat scheppen!

oh ja, da's waar ook

  • Aandacht voor een goede warming-up en goede techniek is belangrijk, daarom blijven we jullie wijzen op de folder; bekijk ook de techniekvideo op onze website nog eens goed!
  • Voor de toernooien die BC de Spotvogels organiseert is het altijd toegestaan om een introducé mee te nemen om kennis te maken met badminton. Denk aan je buren, je vrienden, je collega’s of broer en zus? Ze zijn welkom. Ze mogen altijd twee keer gratis meespelen, dat weet je toch?
  • BC de Spotvogels is aangesloten bij SponsorKliks. Het principe is heel eenvoudig. Je doet een aankoop via een bij jou bekende en vertrouwde webwinkel en de club krijgt via SponsorKliks automatisch een kleine commissie over het bestelde bedrag. Via onze website kan je je aankopen doen. Het sponsordoel is al gekozen, je hoeft alleen nog maar de webwinkel te kiezen. Bijvoorbeeld: Booking.com, Coolblue, Blokker, Thuisbezorgd, BOL.com, Media markt en nog veel meer. Nagenoeg alle bekende webwinkels doen hieraan mee.

agenda

Vrijdag 27 december
Oliebollentoernooi bij Shuttlewoude

Woensdag 8 januari 2020  
Nieuwjaarstoernooi (borrel na afloop)
 

Mobirise
Mobirise

Badmintonclub de Spotvogels